Business Woman: “AFA Cluj – acţiuni de suflet în susţinerea comunităţii”

Interviu cu Mihaela Rus, preşedinta AFA Cluj.

Cine face parte din această asociaţie şi care sunt obiectivele ei?

Asociatia noastra este compusa din nu mai putin de 74 de doamne care fie au businessuri proprii sau functii de conducere in diferite societati, fie activeaza ca medici, profesori, psihologi, juristi sau in alte profesii liberale. Toate, fara exceptie, sunt femei active si dornice sa participe la schimbarea mai rapida in bine a Clujului, oras pe care il iubesc din tot sufletul si pe care il respecta. Impreuna incercam sa construim punti intre generatii, sa investim in talent si educatie si, mai ales, sa consolidam un mediu mai sanatos si mai frumos pentru noi si copiii nostri. Am vazut de-a lungul timpului ca exemplul nostru poate convinge si ca foarte multe alte doamne, femei de afaceri, isi doresc sa ni se alature, ca urmare, sigur ca nu ne vom opri doar la numarul prezent de membri.

Ati afirmat ca incercati sa construiti punti intre generatii, sa investiti in talent si educatie. Ati putea sa ne dati un exemplu in acest sens?

Un exemplu ar putea fi Trofeul AFA – Excelenta in educatie, care a fost oferit, pentru merite deosebite, unor tineri implicati in calitate de masteranzi, doctoranzi sau asistenti in activitatea de cercetare a diverselor facultati clujene. (Facultatea de Matematica – Informatica, Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica, Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, Facultatea de Studii Europene).

Dupa o lunga perioada de discretie, primul eveniment mediatic de amploare al organizatiei a fost cel care a inclus Gala AFA si spectacolul unic cu Dan Puric, la care ati avut 800 de participanti. De cand exista asociatia si de ce ati hotarat sa iesiti in atentia clujenilor?

Asa cum spuneati, Asociatia Femeilor de Afaceri Cluj a strans in seara de 9 noiembrie 2010, peste 800 de persoane la gala desfasurata la Opera Maghiara. Gala AFA l-a avut ca prezentator pe cunoscutul realizator tv Catalin Stefanescu, iar invitatul special al evenimentului nostru a fost Dan Puric, al carui spectacol de o ora si jumatate a starnit ropote de aplauze in sala arhiplina. A fost primul eveniment mediatic de amploare organizat de AFA in cei sase ani de existenta ai asociatiei. A fost o gala fara premii si fara laureati. A fost prima noastra gala si am facut-o pentru oamenii dragi, pentru oamenii de calitate din Cluj, carora am vrut sa le oferim un spectacol si sa ii convingem totodata sa ne ajute, sa se implice in proiectele noastre.

Una dintre reusitele asociatiei a fost suma de peste 10.000 de euro stransi de AFA Cluj pentru UPU Cluj. Puteti sa ne dati cateva detalii despre evenimentul de strangere de fonduri care a avut loc?

Microrevelionul AFA Cluj 2010 a adunat, in 11 decembrie 2010, peste 200 de invitati hotarati sa ne ajute in initiativa noastra de a dota Sectia de Primire Urgente a Spitalului de Copii Cluj (UPU Copii, Cluj) cu aparatura tehnica necesara. In cadrul a ceea ce am numit “un eveniment plin de pasiune, daruire si o licitatie in ritm de tango”, doamnele din AFA Cluj au donat obiecte de arta si de valoare din colectiile personale pentru strangerea de fonduri destinate UPU Cluj. Suma rezultata in urma licitarii lor de catre invitati a depasit 10.000 de euro.

Dorim sa le multumim din suflet tuturor celor care au raspuns invitatiei noastre si au demonstrat ca solidaritatea si generozitatea sunt calitatile celor puternici, care stiu sa imparta din bucuria lor. Poate niciodata Clujul nu a avut parte de un eveniment de o asemenea consistenta, cu stari emotionale dintre cele mai profunde si redescoperirea unor valori umane care pareau a fi uitate. Clujenii au reinvatat bucuria de a darui, iar acest lucru a transparut din fiecare gest al celor care au participat la eveniment, fie ca a fost vorba despre copiii clubului de dans sportiv Diamond Dance, condusi de coregrafii Zita si Alexandru Acs, de grupul vocal Anatholis, de cei care au donat diverse obiecte sau de cei care au cumparat obiectele de arta care s-au licitat. Iar acest lucru, pasiunea tuturor celor angrenati in acest eveniment gandit de AFA, a fost cu siguranta nota caracteristica a serii.

Clujenii au raspuns prezent cererii noastre de a sprijini o cauza nobila, aceea de a achizitiona aparatura performanta pentru UPU Cluj, sectia de copii, iar suma colectata sta marturie ca atunci cand vine vorba despre solidaritate, clujenii se pot mobiliza. Licitatia a pastrat o nota discreta, dar a fost o adevarata “batalie” pentru unele dintre obiecte, semn ca ele au fost apreciate la justa valoare. Un moment aparte, emotionant, a fost cel in care un obiect de la tombola, mai precis un brad de Craciun, a fost donat imediat de catre castigator copiilor de la spital, pentru a le umple si acestora sarbatorile cu bucurii. Evenimentul a stabilit si o serie de recorduri: nici un loc din sala nu a ramas neocupat, s-au donat 59 de obiecte, toate fiind adjudecate, iar suma totala stransa pentru a sprijini activitatea de la UPU a fost de peste 10.000 de euro. Intr-o perioada in care dezbinarea, rasturnarea valorilor si lipsa unitatii de gandire si actiune par a-si fi pus iremediabil amprenta asupra vietii comunitare, AFA a dat o lectie de solidaritate, de caldura sufleteasca si de pasiune. Iar sectia de copii a UPU Cluj a primit de Sarbatori un cadou neasteptat, dar binemeritat.

Cum s-a concretizat efortul AFA Cluj de a sprijini Sectia de Primire Urgente a Spitalului de Copii Cluj?

Cu fondurile stranse la evenimentul AFA din decembrie 2010 dedicat UPU Copii Cluj, adica aproape jumatate de miliard de lei, am reusit sa comandam aparatura tehnica necesara, identificata ca fiind prioritara de catre Dr. Daniel Nour, medic primar Medicina Urgenta si coordonator UPU si anume, sase pompe volumetrice, o statie de andocare a pompelor volumetrice si un troliu dedicat statiei de andocare. Am platit initial un avans, urmand ca aparatura sa soseasca in data de 31 ianuarie 2011 din Londra. In data de 15 martie 2011 am finalizat donatia prin care am completat dotarea Sectiei de Primire Urgente a Spitalului de Copii Cluj. In cadrul conferintei de presa ce a avut loc la Spitalul de Copii s-a semnat contractul de donatie a celor 6 infuzomate si a statiei mobile de andocare. Un moment de mare emotie pentru noi a fost cel in care doctorii Lazar Calin si Daniel Nour ne-au multumit in numele micilor pacienti care vor beneficia de echipamentele donate.

Dupa ce a pus umarul la dotarea Sectiei de Primire Urgente a Spitalului de Copii Cluj, AFA a decis sa isi ofere sprijinul in refacerea Gradinii Botanice. De ce ati ales Gradina Botanica?

Ideea a aparut in timp ce ne povesteam una alteia tot felul de amintiri din vremea adolescentei noastre. Aproape toate doamnele din AFA Cluj au un moment special al vietii lor legat de Gradina Botanica. Rememorand aceste lucruri ne-am dat seama ca, in fapt, Gradina Botanica este legata prin mii de fire de aproape fiecare clujean si ca e pur si simplu parte din viata noastra. Doar ca acum, din diferite motive, Gradina nu mai este chiar asa cum ne-o amintim noi si pare sa-si fi pierdut din farmecul de odinioara. Asa ca decizia a venit cumva de la sine. Trebuia sa facem ceva pentru ca acest colt de paradis verde sa devina din nou cel mai frumos si important loc de promenada si relaxare pentru clujeni si pentru turistii care ii trec pragul.

Care este scopul concret al acestui proiect?

Dupa cum spuneam, dorinta de a sustine Gradina Botanica a venit din partea AFA Cluj si se inscrie pe linia misiunii noastre, de a contribui cu actiuni concrete la sustinerea comunitatii. Odata concretizata ideea, am analizat situatia in care se gaseste Gradina si am identificat patru obiective principale al caror scop final este sa creasca numarul de vizitatori care ii trec pragul: reconstruirea Gradinii Japoneze, refacerea semnalisticii din incinta, care va include si placute de identificare a plantelor in alfabet Braille, infiintarea unui punct de relaxare destinat nevazatorilor si restaurarea si punerea in valoare a vechilor statui existente in Gradina Botanica. Apoi, am pus la punct o propunere de colaborare cu Universitatea “Babes-Bolyai”, care s-a aratat deschisa parteneriatului cu noi si ne-a sustinut demersul.

Care sunt mecanismele pe care le-ati pus la punct pentru a va atinge obiectivele propuse?

In primul rand, la mijlocul lunii mai am demarat campania “Un oras pentru o gradina” primul pas al acesteia fiind concursul foto “Surprinde Gradina Botanica!”, care s-a incheiat in 12 iunie 2011. Acest concurs a avut drept scop aducerea Gradinii in atentia cetatenilor orasului, astfel incat tot mai multa lume sa reinceapa sa se plimbe pe aleile acesteia si sa redea viata locului. In plus, prin acest concurs am dorit sa sustinem creatia artistica, dat fiind ca foarte multi tineri, si nu numai, sunt pasionati de fotografie si dovedesc mult talent in acest domeniu.

Am gandit un concurs interactiv, pe Facebook, care s-a dovedit a fi de mare succes. Zeci de tineri s-au dus in Gradina Botanica sa faca fotografii pe care mai apoi le-au postat pe pagina de Facebook a AFA Cluj, in sectiunea special dedicata acestui concurs. Am ajuns sa avem peste 2.600 de prieteni care urmareau pagina noastra si admirau cele peste 200 de fotografii inscrise in concurs, toate absolut minunate.

Un juriu condus de lector univ. dr. Eugen Moritz, de la Universitatea de Arte si Design, si format din Eugen Olariu, fotoreporter Ziua de Cluj, Mircea Albu, reprezentant al UBB, Mihai Puscas, cercetator stiintific la Gradina Botanica, Ruxandra Hurezeanu, jurnalist, si Pierina Vintila si Cristina Mihaela Pop, reprezentante ale AFA Cluj, a analizat toate fotografiile din concurs si a stabilit premiantii. AFA Cluj a decis sa acorde peste 5.000 de lei premii, care s-au impartit intre opt castigatori, trei alesi dintre cei care au concurat la categoria “Adulti”, trei la categoria “Copii” si alti doi alesi de public, pe Facebook, prin numarul de like-uri acordate fotografiilor postate. Toate aceste fotografii intentionam mai apoi sa le adunam intr-un album pe care sa-l scoatem la vanzare, iar banii stransi sa ii folosim pentru refacerea Gradinii.

Care au fost etapele urmatoare in desfasurarea campaniei?

Premiile au fost acordate in 16 iunie 2011, in cadrul unei serate ce s-a desfasurat in Gradina Botanica. Trebuie spus ca, in aceeasi zi, 40 dintre cele mai frumoase fotografii au facut obiectul unei expozitii, care a avut loc pe aleile Gradinii Botanice. Odata cu expozitia s-a organizat si un targ de plante cu vanzare, aranjamentele florale si plantele scoase la vanzare fiind puse la dispozitie de Gradina Botanica. Serata AFA Cluj despre care spuneam, si care a incheiat ziua, a fost un prilej de a cere comunitatii locale, oamenilor de afaceri si administratiei sprijin in refacerea Gradinii. In acest sens, ne-am gandit sa le oferim invitatilor nostri sansa de a participa la doua licitatii de tip Silent Auction, care au avut ca obiect fotografiile finaliste ale concursului “Surprinde Gradina Botanica!” si o colectie de plante rare, donate tot de catre Gradina Botanica.

Tot in cadrul Seratei am lansat si programul Fondul Verde, un mecanism financiar dedicat refacerii Gradinii si sustinerii actiunilor ecologice la nivel local. Ne-am dorit din tot sufletul ca invitatii nostri sa se simta prieteni ai Gradinii Botanice si sa se implice in acest proiect al nostru.

Cine si cum va ajuta sa duceti la bun sfarsit toate aceste actiuni?

Ne ajuta tinerii care fac parte din programul Voluntarul Verde AFA. Acesta este un alt proiect al campaniei “Un oras pentru o gradina”, care ofera clujenilor posibilitatea de a pune umarul la refacerea celui mai frumos loc din Cluj si de a se implica si in urmatoarele proiecte ecologice ale asociatiei. Mai mult decat atat, am pus la cale un mecanism jucaus de implicare in campanie a tuturor clujenilor, mecanism pe care l-am numit “Da cartonasul verde!”. Este vorba despre un cartonas verde care are inscrise cateva mesaje amuzante si de suflet, si care poate fi oferit cunoscutilor, colegilor de birou, amicilor, in semn de apreciere. Valoarea recomandata a unui astfel de cartonas este de 1 leu, iar cei care se afla in posesia lui devin automat prieteni ai Gradinii Botanice. Doamnele din AFA Cluj au impartit deja cateva astfel de cartonase, care s-au dovedit de mare succes.

Ce ar putea sa faca ceilalti clujeni, si nu numai, pentru a ajuta Gradina Botanica?

In primul si in primul rand, sa viziteze Gradina Botanica. Ar putea, de asemenea, daca doresc, sa contribuie cu donatii in Fondul Verde, al carui cont poate fi gasit pe pagina asociatiei noastre, www.afacj.ro.dev.seonid.com. Orice bilet cumparat, orice planta cumparata si orice suma donata reprezinta un ajutor nepretuit dat Gradinii Botanice.

Sursa: businesswoman.ro

2018-10-30T14:11:19+00:00 June 10th, 2011|