Un oraș pentru o grădină 2017-10-02T10:29:22+00:00

Project Description

Proiectul „Un oraș pentru o grădină” inițiat de AFA, în parteneriat cu Universitatea „Babeş-Bolyai” a avut ca obiective principale:

  • reconstruirea Grădinii Japoneze, una dintre principalele atracţii ale Grădinii Botanice „Alexandru Borza”
  • refacerea semnalisticii din incinta Grădinii
  • înfiinţarea unui punct de relaxare destinat nevăzătorilor
  • restaurarea şi punerea în valoare a vechilor statui existente în Gradina Botanică

De asemenea, intenţia AFA declarată nu este doar să ajutăm, prin diferite proiecte, la creşterea numărului de vizitatori ai Grădinii Botanice, ci şi la implementarea unui program de voluntariat, conceput ca o oportunitate pentru comunitate de a conştientiza importanţa conservării şi protejării unui mediu al bio-diversităţii naturale.

Eforturile noastre conjugate sperăm să aibă ca finalitate readucerea Grădinii Botanice în atenţia clujenilor ca un obiectiv turistic valoros, pe care să-l protejăm şi cu care să ne mândrim.

 

Primul pas al acestui proiect a fost concursul de fotografie cu tema „Surprinde Grădina Botanică!”. Scopul concursului este creşterea numărului de vizitatori ai Grădinii şi susţinerea creaţiei artistice.

Juriul concursului de fotografie este format din reprezentate ale AFA Cluj, reprezentanţi ai Universităţii Babeş-Bolyai şi fotografi din mass-media. Preşedintele juriului este lect.univ.dr. Eugen Moritz, secţia Foto a Universităţii de Artă şi Design.

 

Care sunt premiile?

Premiile pe care le-am pus în joc sunt în valoare de peste 5.000 de lei, iar 40 dintre cele mai frumoase fotografii înscrise în concurs vor face obiectul unei  expoziţii de fotografie, care ulterior vor fi scoase la licitaţie.

Tot atunci, în incinta Grădinii va avea loc un târg de plante cu vânzare, ce va fi deschis publicului între orele 9.00–18.30. Plantele oranamentele şi aranjamentele florale scoase la vânzare vor fi puse la dispoziţie de Grădina Botanică.

Ziua se va încheia cu serata AFA Cluj, prilej de a cere comunităţii locale sprijin în refacerea Grădinii. În cadrul acesteia, vom acorda premii câştigătorilor concursului de fotografie şi vom participa la două licitaţii de tip Silent Auction. Vor fi licitate cele 40 de lucrări finaliste ale concursului „Surprinde Grădina Botanică!” şi o colecţie de plante rare, donate de către Grădina Botanica.

 

In cadrul acestui proiect AFA a lansat programul Fondul Verde, mecanism dedicat refacerii Grădinii Botanice şi susţinerii acţiunilor ecologice la nivel local. Pentru realizarea tuturor acestor acţiuni am iniţiat proiectul Voluntarul Verde AFA.  Mai mult decât atât, am pus la cale un mecanism jucăuş de implicare în campanie a tuturor clujenilor, numit „Dă cartonaşul verde!”. Acest cartonaş verde cu mesaje va avea valoarea recomandată de 1 leu şi va fi oferit diferitelor persoane ca simbol de apreciere. Posesorii cartonaşului verde vor deveni automat prieteni ai Grădinii Botanice.

 

Cel mai emoţionant moment al seratei a fost, de bună seamă, premierea câştigătorilor concursului de fotografie „Surprinde Grădina Botanică!”. Au fost în total şapte câştigători, iar premiile s-au distribuit astfel:

Categoria Copii:

Premiul I  (un aparat CANON PowerShot A2200 IS): Lorena Alexa – „I-am surprins cu greu”

Premiul II (un aparat CANON PowerShot A3000 IS): Alex Rusu – „Banane”

Premiul III (un aparat CANON PowerShot A495): Denisa Moldovan – „Ape tulburi”

Cea mai populară fotografie (un aparat CANON PowerShot A495): Lorena Alexa – „I-am surprins cu greu”

Categoria Adulţi

Premiul I (în valoare de 1.000 de lei): George Raţ – „Grădina în oglindă”

Premiul II (în valoare de 700 de lei): Flaviu Gabriel Vas – „Best Teacher”

Premiul III (în valoare de 500 de lei): Noemi Nagy – „Solitudine”

Cea mai populară fotografie (un aparat CANON PowerShot A495): Sorin Bucur – „Nufăr”

În urma licitaţiilor de fotografii şi plante rare, dar şi a vânzărilor de cartonaşe verzi şi a donaţiilor date de oaspeţii noştri, am reuşit să strângem în jur de 13.000 de lei.