Ore de lectură, un dar pentru copiii internați în spitale din partea A.F.A. Cluj

Copiii internați în spitalele de Pediatrie 1, 2, 3 din Cluj-Napoca au parte lunar de bucuria de a asculta povești citite de doamne din cadrul Asociației Femeilor de Afaceri Cluj (A.F.A. Cluj) în cadrul “Orei de lectură pentru copii”, organizate împreună cu Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj.

“Spărgătorul de nuci”, “Dragonul clarului de lună”, “Elefantul Elmer” și multe alte personaje de poveste au umplut saloanele din spitalele de pediatrie, din dorința de a-i bucura pe copiii cu probleme de sănătate și de a le lua gândul de la suferințele lor și de la dorul de casă.

Peste 20 de doamne din A.F.A. s-au înscris cu drag în acțiunea de voluntariat și își dedică câteva ore lunar pentru a le citi povești micuților internați în spital. În plus, îi încurajează pe părinți să îi îndrume pe cei mici către biblioteca cea mai apropiată de casă sau de școală.

 

“Bibliotecari ṣi voluntari ai bibliotecii, alӑturi de voluntarele Asociaṭiei Femeilor de Afaceri Cluj, s-au bucurat alături de copii și au pătruns în lumea poveștilor în cadrul orelor de lectură desfășurate la clinicile de pediatrie. Cu ajutorul cӑrṭilor, al ghicitorilor ṣi al entuziasmului, au reuṣit sӑ aducӑ un zâmbet pe feṭele micuṭilor internaṭi aici ṣi ale familiilor lor”, a declarat Floarea Elena Moșoiu, director adjunct, Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj.

 

Am fost impresionate de implicarea bibliotecarelor, autoare de cărți și voci de radio, care au făcut o selecție deosebită de cărți și au adus atmosfera de basm în spitale.

Doina Olteanu, Coordonatorul proiectului Mini-biblioteci pentru sănătate derulat de A.F.A

Asociația Femeilor de Afaceri Cluj și Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite în România și American Councils for International Education, au organizat prima sesiune de lectură pentru copii în luna aprilie în cadrul proiectului national “4/4 pentru prieteni”. Luna aprilie este luna prieteniei și a voluntariatului în SUA, iar în 2 aprilie s-a sărbătorit “Ziua Internațională a Cărții pentru copii și tineret”, fiind ziua în care s-a născut autorul Hans Christian Andersen.

Mini-biblioteci pentru sănătate, un proiect A.F.A.

 A.F.A. derulează în mod permanent proiectul Mini-biblioteci pentru sănătate, prin care a amenajat bibioteci în cadrul a 11 spitale din Cluj-Napoca, Dej, Turda și Câmpia Turzii. Volumele sunt donate de A.F.A., care derulează și o amplă campanie de colectare de cărți și reviste pentru acest scop.

Conducerile spitalelor au fost foarte entuziasmate de această idee. Nu sunt biblioteci clasice, cu gestiune, şi nu ne temem că vom avea cărţi dispărute. Din contră, ne bucurăm dacă cineva decide să termine acasă cartea începută în spital. Asta înseamnă că s-a făcut bine mai repede, iar noi vom înlocui periodic cărţile lipsă.

Mihaela Rus , Preşedinte A.F.A. Cluj

În prezent, sunt amenajate mini-biblioteci în următoarele spitale: Clinica de Pediatrie 2, Clinica de Pediatrie 3, Spitalul Clinic Municipal Clujana, Clinica Medicală 1 (Spitalul Județean), Institutul Inimii “Niculae Stăncioiu”, Clinica Psihiatrie, Spitalul Municipal Dej, Spitalul Municipal Câmpia Turzii, Policlinica Câmpia Turzii, Spitalul Municipal Turda, Polaris.

2018-09-14T14:43:04+00:00 July 31st, 2018|